Arıcılığa
başlamanın birinci aşaması, arıcılık ile ilgili temel teorik bilgileri öğrenmektir.
Bu bilgileri kitaplardan, dergilerden, internet ortamından ya da ilgili
kurumların yayınlarından edinebiliriz. Arıcılığın ikinci aşaması ise arı
korkusunu yenerek pratik uygulamalara başlamaktır.
Arıcılık diğer
hayvan yetiştiriciliklerinden farklı olarak, teknik bilginin yanında bu işe
karşı büyük bir merak ve sevgi duygusunu da gerektirir. Arıcı zamanla "arı
dilini" öğrenir ve arı ile arasında özel bir iletişim oluşur.
Arıcılığa
başlayanları başarızlığa sürükleyen en büyük faktör, kulaktan dolma bilgilere
itibar etmeleridir. Bu yüzden çevremizde başarılı bir şekilde modern arıcılık
yapan kişilerle tanışıp gerekli başlangıç bilgilerini öğrenmek en sağlıklı
yoldur. özellikle geleneksel olarak atadan dededen kalma usullerle arıcılık
yapan, ki kovanları modern bile olsa, arıcılığı belli bir aşamadan öteye
geçirememiş kişilerin söylediklerini çok dikkate almamak gerekir.
Başarılı olmak
isteyen arıcı sürekli araştırmalı ve arıcılıkla ilgili yeni yeni oluşturulmuş
teknikleri öğrenmeye çalışmalıdır. Sabırlı olan ve kendini sürekli geliştiren
bir arıcının başarılı olmaması için hiçbir sebep yoktur.
Arıcılığa pratik
olarak satınaldığımız boş bir kovana oğul koydurarak, arazide bulduğumuz
sahipsiz bir arıyı alarak ya da arılı bir kovanı satın alarak başlayabiliriz.
Ama en iyi başlama
yöntemi, arısı güçlü, anası genç bir kovan alarak başlamaktır. Hatta alacağımız
kovanlar standartlara uygun, ve içindeki arının cinsi de belli olursa, bu en
iyi başlama yöntemidir.
Arıcılığa en fazla
3 kovanla başlamalı, tekniklerini öğrendikten sonra kovan sayısını zamanla
çoğaltmalıdır.
Arıcının ilk
öğrenmesi gereken şey hiç kuşkusuz arılığa girerken dikkat edilmesi gereken
kurallardır. Arıcılığı emniyet içinde yapabilmek için özellikle arıları
kızdıran davranışların neler olduğunu bilmek ve önlemlerini almak gerekir.
İkinci öğrenilmesi
gereken şey, arı kovanının açılması ve çerçevelerin kontrol edilme
yöntemleridir. Arıcı bir çerçeveye baktığında, hangi hücrenin yavru, hangisinin
bal, hangisinin polen içerdiğini anlayabilmelidir. Hastalık durumunun farkına
varabilmelidir.
Bu arada dişi arı,
erkek arı ve ana arıyı ilk bakışta tanıyabilme becerisi kazanılmalıdır.
Zaman içinde kovan
içindeki çeşitli problemlerin neler olabileceği ve bunların önlenmesi
yöntemleri öğrenilmelidir.
Arıları
gerektiğinde besleme ve dönem sonunda ürünleri hasat edip, arılığa kışlatma
pozisyonuna getirme yöntemleri de zaman içinde öğrenilmesi gereken konulardır
bilgiler için teşekkürler
YanıtlaSil