1.
Arıcılığın Aile Ekonomisindeki Yeri
Arıcılık
diğer tarımsal faaliyetlere göre daha az sermaye ile yapılabilen ve kısa sürede
kazanç sağlayan bir faaliyettir. Arıcılık yapmak için kapalı bir alan yapımına
veya arazi satın alınmasına gerek yoktur. İyi planlandığı veya diğer arıcılarla
işbirliği yapıldığı takdirde ikinci bir meslek olarak boş zamanlarda bile
yapılabilir. Ayrıca, aile fertlerinden herhangi birisinin kolaylıkla
yapabileceği bir faaliyettir. Bu yönüyle, aile ekonomisi için asıl veya yan
gelir kaynağı olabilir. Özellikle kırsal kesimde aile bütçesine önemli katkılar
sağlar.
2. Arıcılığın
Tarım İşletmelerindeki Yeri
Arıcılık
tarla, bağ-bahçe ve hayvancılık gibi tarım işletmeleri içinde ikinci üretim
dalı olarak yapılabilir. Bu yolla işletmenin kazancı artırılmış olur. Aslında,
tarla ve bağ-bahçe ürünleri üreten işletmelerde bal arılarına ihtiyaç da
vardır. Bilindiği üzere, arılar bitkisel üretimde bitkilerin tohum ve meyve
üretebilmeleri için ihtiyaç duydukları tozlaşmayı sağlayarak ürün miktarı ve
kalitesinde çok büyük artışlara neden olurlar. Sadece bu nedenle bile tarım
işletmelerinde arıcılığa yer verilebilir. Özellikle, çevrelerinde zengin bitki
örtüsü bulunan işletmelerde arıcılığa da yer verilmesi hem işletmenin
kazancında artışlara neden olur hem de bal veya diğer arı ürünleri üretiminden
dolayı işletme bütçesine katkı sağlar.
3.
Arıcılığın Bitkisel Üretimdeki Yeri
Yukarıda
da bahsedildiği üzere, bitkilerin tohum ve meyve üretebilmeleri için çiçeklerin
yeterli miktarda tozlaşmaları gerekmektedir. Bal arıları, özellikle açık
alanlarda tozlaşmayı (polinasyon) en iyi yapan böceklerdir. Bal arılarının
değişik evrim aşamalarından geçerek nektar ve polenle beslenme sistemine
geçmeleri ve bu amaca uygun organlarının oluşumu bitkilerin tozlaşma
ihtiyaçlarının karşılanması ile
bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bu
nedenle vücut yapıları ve beslenme tarzları gereği çok iyi tozlayıcı olan
arılar, nektar salgılamaları ile çiçekler tarafından cezbedilirler. Nektar ve
polenin arılar tarafından toplanması sırasında da tozlaşırlar. Bitkilerin
tozlaşma ihtiyaçlarını, tozlaşmada bal arılarının önemini ve bu yolla
sağlanacak ürün artışını iyi bilen dış ülkelerdeki üreticiler bitkilerin
çiçeklenme dönemlerinde arı kolonisi kiralayarak daha fazla ve daha kaliteli
ürün elde ederler. Bu konu maalesef ülkemizde yeterince bilinmemekte ve büyük miktarlarda
ürün kayıpları meydana gelmektedir.
Arılarla
sağlanan tozlaşmadan; başta badem, elma, kiraz, şeftali, armut, kayısı, erik ve
çilek gibi meyve türleri; pamuk, ayçiçeği ve anason gibi tarla bitkileri; kavun
ve karpuz gibi bahçe bitkileri; fiğ, üçgül, yonca ve korunga gibi yem bitkileri
olmak üzere hemen hemen tüm bitki türleri fayda sağlar. Bunun yanında, bazı
bitki türlerinin tozlaşması sadece arılar aracılığı ile gerçekleşir ve bitkinin sürekliliği arıların
varlığına bağlıdır.
Bitkisel
üretimde bulunan üreticiler; bitkilerin tozlaşma istekleri, bitkiye has
tozlayıcılar, tozlaşma etkinliğinin artırılması ve bu amaçla bal arılarının
kullanılması konularında bir uzmanın görüş ve önerilerini alarak üretim
miktarlarını ve ürün kalitesini
artırabilirler.
4.
Arıcılığın Ülke Ekonomisine Katkısı
Arıcılığın
ülke ekonomisine katkısı, tarımsal bir faaliyet olması sonucu doğrudan ve gerek
sosyo-ekonomik bir konu olması gerekse bitkisel üretime katkısı nedeniyle
dolaylı olarak da olmaktadır. Arıcılık toprağa bağımlı olmayıp, topraksız veya
az topraklı aileler için tek başına bir geçim kaynağı olabilmektedir. Aynı
zamanda en ucuz ve en kolay istihdam yaratan tek tarımsal faaliyettir. Ayrıca,
arıcılığın çevreye ve doğaya doğrudan veya dolaylı hiçbir zararlı etkisi
yoktur. Daha da önemlisi doğal denge için mutlak surette arılara ve dolayısıyla
arıcılığa ihtiyaç vardır. Ülkemizde çok geniş alanlarda arı tozlaşmasına
ihtiyaç duyan ürünler yetiştirilmekte ve arıcılıktan bu yönde de faydalanılmaktadır.
Çoğu kişilerce fark edilmeyen bu katkı arı ürünlerinden çok daha fazladır.
Kısaca, arıcılığın bir üretim dalı
olarak bal ve balmumu üretimiyle ülke ekonomisine doğrudan katkısı 160 trilyon
TL. civarındadır. Arıcılığın tozlaşma yolu ile ekonomiye olan katkısının bal ve
balmumu ile sağlanan katkının en az 10-15 katı olduğu dikkate alındığında
arıcılık bu yolla ülke ekonomisine 1.6-2.4 katrilyon TL. katkı sağlamaktadır.
Ayrıca, büyük çoğunluğu kırsal kesimde yaşayan ve yeterli toprağı olmayan 150.000 dolayındaki
kişi için istihdam kaynağı olması arıcılığın ülkemiz ekonomisi yönünden önemini
ortaya koymaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder