Ballı
Bitkiler ve Sınıflandırılmaları
Ülkemiz
bitki varlığı bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır. Tüm Avrupa
kıtasında 12.000 dolayında bitki türü varken sadece ülkemizde 10.000 dolayında
bitki türü bulunur. Bunların içinde arıcılık yönünden önem arz eden pek çok tür
doğal olarak yayılış göstermektedir. Başarılı bir arıcılık yapabilmek için
arıcılık yapılan bölgelerde nektar ve polen verimi bol olan bitkilere ihtiyaç
vardır. Çiçeğin olmadığı yerde arıcılık yapmak mümkün değildir. Bu bakımdan
arıcılık, uzun süre çiçek açan ballı ve polenli bitkilerin bulunduğu yörelerde
yapılmalı ya da koloniler bu bölgelere götürülmelidir.
Bitkilerin
nektar verimine; bitkinin kendisiyle ilgili türü, nektar salgı miktarı,
çiçeklenme durumu ve süresi gibi faktörlerle birlikte güneş ışığı, hava
sıcaklığı, nem ve toprağın yapısı gibi ortamla ilgili çevresel faktörler etkide
bulunur. Nektarın az veya çok şekerli olması yukarıdaki faktörlere bağlıdır.
Arılar şeker oranı yüksek nektarları tercih ederler. Kısaca nektar sağlayan
bitkinin değeri ve arılar açısında çekiciliği; bitkinin çiçeklenme süresine, bu
süredeki nektar salgılama miktarına ve nektarın şeker oranına bağlıdır.
Her
bölgenin hatta her memleketin kendine has bazı doğal ballı bitkileri vardır.
Buna ek olarak, ekim ve dikim yolu ile arılar için mer'a ve nektar kaynağı
oluşturulabilir. Uygun bir arazi belirlenerek bu gibi bitkileri ekmek suretiyle
hem arılara nektar kaynağı hazırlanır ve hem de hayvanlar için yem elde edilmiş
olur. Hayvancılığın gelişmesi için yem bitkileri tarımı önemlidir. Baklagil yem
bitkileri, hayvanlar için kuvvetli bir besin kaynağı olduğu kadar arılar için
de değerli bir nektar ve polen kaynağıdır. Orman ağacı olarak ıhlamur, kestane,
okaliptüs arılar için değerli nektar kaynaklarını oluştururlar. Bunun yanında
yalancı akasya arılar için çok değerli nektar kaynağıdır.
Arıcılık
için değerli nektar kaynağı olan ve iyi kalite bal yapan bitkileri; kültür
bitkileri, doğada kendiliğinden yetişen bitkiler ve ağaçlar ve çalılar olmak
üzere üç grupta toplayabiliriz.
1. Kültür Bitkileri
Bu guruba
baklagil yem bitkileri ile endüstri bitkileri girmektedir. Yem bitkisi olarak
ekilen yonca, korunga ve kolza en başta yer almaktadır. Endüstri bitkisi olarak
pamuk ve ayçiçeği arıcılık için çok önemli kültür bitkileridir. Bunlar kültüre
alınmış bitkiler oldukları için çiçeklenme dönemleri farklılık gösterir ve
arılar için çok zengin ve uzun süreli nektar kaynaklarını oluştururlar. Bu
bitkilerden bazılarının çiçeklenme zamanı, yayılış alanı ve bal özellikleri
aşağıda verilmiştir.
2. Doğada Kendiliğinden Yetişen Bitkiler
Ülkemiz bu bitkiler yönünden oldukça zengindir. Genellikle nitelikli nektar veren bitkilerdir ve arıcılık için büyük önem taşırlar. Bunların pek çok türleri vardır. En önemlileri; kekik, adaçayı, taş yoncası, hindiba, ballıbaba, korunga, lavanta, muhabbet çiçeği, nane, fiğ ve diğer türlerdir. Bunlar karışık olarak meralarda bulunur, kendi kendine yetişir, tohum saçar ve nesillerini sürdürürler. Bu bitkilerin bazılarının çiçeklenme zamanı, yayılış alanı ve bal özellikleri aşağıda verilmiştir.
3. Ağaçlar ve Çalılar
Ülkemiz nektar ve salgı üreten ağaçlar yönünden değerli türlere sahiptir. Ağaç ve çalılar içinde nektar ve salgı üretimi bakımından en önemlileri; akasya, ıhlamur, okaliptüs, çam, funda, çeşitli meyve ağaçları, söğüt, yalancı akasya, akçaağaç, böğürtlen, muz, kestane, koca yemiş, püren, erguvan ve meşedir.
Köknarların ve bazı ibreli ağaçların çiçekleri nektar salgılamaz. Yalnızca bazı yaprak bitlerinin çıkardığı artık maddeler ve geçen seneden kalan eski ibrelerin sızıntıları arılar için bal kaynağı oluşturur. Köknar ibreleri yaz başında sıcak günlerde tatlı su salgılar. Bu salgılama bir iki hafta gibi bir süre devam eder. Ancak, çamlarda yaşayan böceklerin salgı üretmeleri uzun sürelidir. Bu salgıların toplanarak çam balına dönüştürülmesi ülkemiz bal üretimi ve ihracatı yönünden çok önemlidir. İhraç edilen balımızın tamamına yakını çam balıdır.
Bu bitkilerden bazılarının çiçeklenme veya salgı zamanı, yayılış alanı ve bal özellikleri aşağıda verilmiştir.
4.SONBAHARDA SALGI VEYA NEKTAR VEREN BALLI BİTKİLER
1-Çam:
Bal arıları kızılçam veya sarıçamda bulunan çam
pamuklu koşnilinin sindirim artıklarından ve emgi yerlerinden çıkan çam
özsuyunun yararlanarak çam balı yaparlar. Aynı koşnil fıstık çamı ve karaçamda
da bulunur. Fakat bal arısı bu çamlardan yararlanmaz.
—Yayılma alanı: Halk arasında çam basrası
denilen çam pamuklu koşnili ile bulaşık olan kızılçamlar genellikle Ege ve
Akdeniz bölgesinde kıyı ve kıyıya yakın kesimlerdedir. Bu bölgelerinde tamamı
bulaşık değildir. Yer yer Marmara bölgesinde de bulunur. En iyi verimi nemli ve
sıcak yerlerde verir. Kışın karın fazla kaldığı soğuk yerlerde çam pamuklu
koşnili yaşamını sürdüremez ve ölür. Böylelikle salgı verimi de biter.
—Salgı verme dönemi: Biraz nemli yüksek yerlerde
bazen 20 Temmuzda salgı başlar. Taki kışın soğuk aylarına kadar devam eder.
Fakat asıl verimli dönemi Eylül-Ekim aylarıdır.
—Salgı potansiyeli: Böceğin kesafeti, havadaki
ısı ve nem oranı, yağış toprağın nem durumuna göre farklılık gösterir. Nemli
sıcak günlerde verim yüksektir. Rüzgârlı nemsiz günlerde verim azalır. Yağmur
yağdıktan sonra en az 3 gün salgı verimi olmaz. Bazen bu süre 15–30 gün
uzayabilir. Bölgede yeterli arı yok ise salgı donar veya yere akar, bu durumdan
sonra bal arısı yeterince yararlanmaz, verim düşer. Her Basra sezonunda 2–3
defa böcekler yer değiştirirken salgı verimi durur, daha sonra tekrar başlar.
- Çam pamuklu koşnili çamların ince dal ve sürgünlerindeki çatlamış
kabukların altında yaşamlarını sürdürürler. Bulaşık ağaçlarda pamukçular
görülür, böylece bulaşık bölgeleri ve çamları kolayca tanırız. Çam
pamukları koşnilini yaşamına uygun yeni bir yere bulaştırmak için Nisan
sonunda yerlere dökülen sarı renkli koşniler toplanır, üretilmek istenen
kızılçamlı bölgeye götürülüp çamların üzerine bırakılır.
- Çam pamuklu koşnili kart ağaçlarda daha iyi gelişirler ve daha çok
salgı verirler. Bütün bu faydayı sağlarken çam ağaçlarına bir zararları
yoktur. 20 yılı aşkın bir süredir yaptığım gözlemde çam pamuklu koşnili
ile bulaşık bölgenin çamlarında herhangi bir kuruma, duraksama gözlemedim.
Çam ağ kurdunun bulaş tığı çamlar 2–3 yılda kurumaktadır. Ancak çam
pamuklu koşnili ile bulaşık genç çamlar düzenli büyümektedir. Kesinlikle
ağaçta bir duraksama olmamaktadır.
- Basralı bölgelerde kızılçamlar Mart ayı boyunca ve Nisan ortalarına
kadar bazen salgı verirler. Halk arasında buna kızıl Basra denir. Bal
arılarında yavru üretimini olumsuz etkiler.
- Çam balları yavru üretimini olumsuz etkiler. Kışın kovanlarımızı
mümkünse çam balı ile geçirtmemeliyiz. Ayrıca çam bölgesinde azami 1 ay
kalmalıyız.
- Çam balı üretimimiz ve ihracatımız toplam ürünlerimiz ve ihracatımızın
çok büyük bir kısmını kapsar. Bu nedenle önemlidir. Ayrıca çam balının
sindirimi düzenleyici bir özelliği vardır.
- 1-Çam Pamuklu
Koşnili • Türkiye ve Yunanistan’da yaşamaktadır. • Muğla, Çanakkale,
İzmir, Antalya, Balıkesir, Denizli, Milas, Bergama, Edremit’te
bulunmaktadır. • Kızılçam, Sarıçam ve fıstıkçamında faaliyet
göstermektedirler.
- 2- Biyolojisi • Dişi böcek Mayıs
ayında, salgıladığı mumlu madde ile kesemsi bir yuva yapar. • Yuvaya
200-300 adet yumurta koyar. • Dişiler yumurta koyduktan sonra ölürler. •
6-7 hafta sonra yumurtalar açılarak yavrular çıkar.
- 3- Biyolojisi • Genç larvalar ağaç
dallarına yerleşirler ve beslenmelerini sürdürürler. • Temmuz, Ağustos,
Eylül ve Ekim aylarında salgı yaparlar. • Kışı salgıladıkları mum altında
geçirirler. • Yılda bir kez döllenirler.
- 4- Çam Balı Üretimi • Çam Pamuklu
Koşnili %20 protein ve %80 karbonhidrat içeren bitki özsuyunu delici-emici
yapıdaki ağzıyla emer. • Fazla karbonhidratı dışkı olarak atar. • Bal
arıları bu artıkları toplayarak bal haline getirir ve petek gözüne
depolarlar.
- 5- Çam Balının Özellikleri •
İçerisinde polen bulunmaz. • Uzun süre kristalleşmez. • Kolay
pazarlanmaktadır. • Koyu siyah renktedirler. • Bir miktar çam balı suda
eritilip üzerine saf alkol damlatılırsa yumurta akı kıvamında tortu
oluşur. • Dekstrin içeriği yüksek olduğu için kış besini olarak kovanda
bırakılmaz.
Kırmızı Üçgül
Baklagiller
familyasına ait bir çok bitki türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Fiğ,
yonca, korunga gibi kültür formlarının ekimi ise çok geniş alanlarda
yapılmaktadır. Bu familyaya ait ballı bitkilerin sayısı, diğer familyalara göre
daha fazladır.
Ülkemizde yaygın olarak yetişmekte
olan kırmızı üçgülün çiçeklenme dönemi, yetiştiği bölgenin iklim koşullarına
göre farklılık gösterir. Çiçeklenme dönemi, ılıman iklimin hüküm sürdüğü
bölgelerde Nisan ayında başlar ve Eylül ayına kadar sürer. Kırmızı üçgül
balının çok güzel bir tadı ve kokusu vardır. Çok açık sarı renktedir. Kristalleşmesi
çabuktur. Bir dönüm kırmızı üçgül ekili tarladan 10 kg bal alınabilir.
Beyaz Üçgül
Ülkemizde
hayvan yemi olarak geniş alanlarda ekimi yapılan beyaz üçgül, aynı zamanda
arılar için önemli bir nektar kaynağıdır. Mart ayından Eylül ayına kadar
çiçekli kalabilen beyaz üçgülün balı, kovandan yeni alındığı zaman renksiz veya
çok açık sarıdır. Kovandan alındıktan çok kısa bir süre sonra şekerlenir. Beyaz
üçgül balının güzel bir tadı vardır ve oldukça yumuşaktır. Bir dönüm beyaz
üçgül ekili tarladan 10 kg bal alınabilir.
Yonca
Bu
bitkinin değişik türleri ülkemizde doğal olarak yetişmekte olup bir kaçı da
kültüre alınarak hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yonca, çok yıllık bir
bitkidir. Menekşe moru renginde çiçekleri vardır. Yüksekliği 250-2000 metre
olan taşlık yamaçlarda, çayırlarda ve step alanlarda rastlanır. Çiçeklenme
dönemi Mayıs'ta başlayıp Eylül'e kadar devam eder. Zonguldak, Gümüşhane,
Erzurum, Kars, Nevşehir, Sivas, Erzincan, Muş, Ağrı ve Gaziantep'te doğal
olarak bulunur.
Yonca
balı, yeni hasat edildiğinde açık sarı renktedir ve çabucak kristalleşir.
Kristalleşen yonca balı katı ve krem rengi bir görünüm kazanır. Balının çok
güzel bir aroması ve kendine özgü bir tadı vardır. Bir hektar yoncadan 400 kg
dan fazla bal alınır. Nektarının bol olması ve kaliteli bal vermesi nedeniyle
yonca önemli ballı bitkiler arasında yer almaktadır.
Adaçayı
Ülkemizde
bir çok türü doğal olarak yetişen bu bitkinin yaklaşık yedi türü ballı bitki
olarak bilinmektedir. Bitki çok yıllık olup boyu 30-60 cm arasında değişir.
Yaprakları sık tüylüdür. Çiçekleri açık sarı renktedir. Adaçayının çiçeklenme
dönemi Temmuz başından Ekim sonuna kadar devam eder. Ülkemizde Kırklareli, Kocaeli,
Zonguldak, Sinop, Ordu, Trabzon, Erzurum, Kars ve Hatay'da doğal olarak
yetişir. Adaçayı balının rengi açık sarıdır. Tadı ve kokusu çok güzeldir.
Balının karakteristik aroması ile diğer ballardan kolaylıkla ayrılır. Adaçayı
balının kristalleşmesi oldukça yavaştır. Bir dönüm Adaçayı ekili alandan 6,5 kg
bal alınabilir. Bu bitkinin kültüre alınması arıcılık için büyük önem
taşımaktadır.
Kekik
Ülkemizde
yaygın olarak yetişen bir bitkidir. Bu bitkinin beş farklı türü ballı bitki
olarak bilinmektedir. Yol kenarlarında, tepelerde ve dağlarda yetişen kekik hoş
kokuludur ve çok yıllıktır. Kekik bileşiminde "timol" içeren uçucu
bir yağ vardır. Çiçeklenme dönemi Mayıs başından Ağustos sonuna kadar devam
eder. Bu tür ülkemizde Ankara, Amasya, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Trabzon ve
Kütahya'da doğal olarak yetişir. Kekik balı açık altın sarısı renktedir. Tadı
ve aroması çok güzeldir. Kekik balı enzim içeriği bakımından çok zengindir.
Beyaz
Ballıbaba
Beyaz
ballıbaba da ballı bitkiler listesinde yer almaktadır. Ancak nektar bezlerinin,
çiçeğin dip kısmında olması nedeniyle arılar bu çiçeğin nektarından
yararlanamazlar. Bu bitki, güzel kokulu beyaz çiçeklere sahiptir. Beyaz
ballıbabadan arılar sadece polen toplarlar. Bitkinin çiçeklenme süresi Mayıs
başından Ağustos sonuna kadar devam eder. Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Kars,
Kayseri, Erzurum, Bitlis, Ağrı, Mersin ve Hakkari'de doğal olarak yetişir.
Geven
Türkiye'de
çok sayıda geven türü doğal olarak yetişmektedir. Ancak bu bitkinin sadece
birkaç türü ballı bitki olarak bilinmektedir. Nektarlı olan gevenlerin
çiçekleri, nektarsız olanlara göre daha gösterişlidir. Çok yıllık bir bitkidir.
Bu bitkinin bal kalitesi türüne göre farklılık göstermektedir. Geven balı su
rengindedir. Bazı türleri, bal arıları için zehirli etki göstermektedir.
Yayılma alanı: Özellikle
yüksek yayla ve dağlarda olur.1500 m yüksekliğin altında pek görülmez.
Çiçeklenme dönemi:1 Haziran 15 Temmuz arasında çiçeklenir. Çok çiçek açar. Bal
potansiyeli: 3. gruptur. Bazı çeşitlerinde bal potansiyeli daha
yüksektir.
Engerek
Otu
Bu
bitkiye ait 27 tür vardır. Ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Engerek otunun
boyu 30 ile 50 cm arasında olup çok yıllık bir bitkidir. Özellikle yol
kenarlarında yaygın olarak görülür ve yaprakları tüylüdür. Çiçekleri leylak
mavisidir ve güzelliği ile arıların dikkatini çekmektedir. Engerek otu Mayıs
ayından Ekim ayına kadar çiçekli kalabilir. Ülkemizde Kırklareli, İstanbul,
Bursa, Bolu, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Erzurum, Çorum ve Ankara'da
yaygın olarak bulunur. Engerek otu önemli bir nektar kaynağıdır. Bu bitkiden
üretilen bal kaliteli olup geç kristalize olur. Balın rengi açık sarıdır ve çok
güzel aromaya sahiptir. Bir hektar engerek otu ekili alandan 300-400 kg bal
alınması mümkündür.
Sığır
Dili
Bir çok
Avrupa memleketinde bu familyanın bir çok türü süs bitkisi olarak kültüre
alınmıştır. Sığır dili çok yıllık bir bitkidir. Boyu 20-150 cm arasında
olabilir. Çiçekleri koyu mavi renkte olup çok güzeldir. Çiçeklenme dönemi
Nisandan Ağustosa kadar sürer. Tarla ve bozkırlarda bu bitkiye sıkça rastlanır.
Türkiye'de Tekirdağ, İstanbul, Bursa, Ankara, Samsun, Artvin, Kars, Çanakkale,
Yozgat, Elazığ, Bitlis, Ağrı, Muğla, Antalya, Konya, Adana, Kahramanmaraş, Van
ve Mardin illerinde doğal olarak bulunur. Sığır dili balı, açık sarı renkte,
kristalleşmesi yavaş, hoş kokulu ve lezzetlidir.
Uyuz
Otu
Bu
bitkinin yaklaşık 80 türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Çok yıllık bir
bitki olup boyu 30-45 cm arasındadır. Çiçekleri açık eflatun renkte ve çok
güzeldir. Trabzon, Kars, Ardahan ve Gümüşhane'de doğal olarak yetişir.
Çiçeklenme dönemi Temmuz-Ağustos ayları arasındadır. Bir dönüm uyuz otu ekili
alandan 20-50 kg bal alınabilir. Balı açık sarı renkli ve kristalleşmesi
çabuktur.
Karabaş
Otu
Bu
bitkinin yaklaşık 120 türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Çok yıllık bir
bitkidir. Karabaş otunun boyu 30-100 cm. arasında değişir. Bu bitkiye rutubetli
yol kıyılarında, kayın ve ladin ormanlarında rastlanır. Gül kırmızısı renkte ve
çok güzel çiçekleri vardır. Çiçeklenme dönemi Haziranda başlar ve Ekime kadar
sürer. Ülkemizde Kırklareli, İstanbul, Bolu, Kastamonu, Amasya, Giresun, Rize
ve Erzurum illerinde doğal olarak yetişir. Bu bitki, çiçeklenme süresinin uzun
olması nedeniyle önemli ballı bitkiler listesinde yer almaktadır. Karabaş
otunun balı oldukça açık sarı renkli olup kısmen geç kristalleşir.
Kristalleştiği zaman ince granüller oluşturur. Balın nane kokusuna benzer bir
kokusu vardır. Bir dönüm karabaş otu ekili alandan 10-20 kg arasında bal
alınabilir.
Akasya
Değişik
iklim koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabilen akasya, ülkemizde yaygın olarak
rastlanabilen bir ağaç türüdür. Akasyanın arıcılık açısından oldukça önemli bir
yeri vardır. Görünümü ile de park ve bahçelere ayrı bir özellik katan akasya
dikiminin hızlandırılmasına ülke çapında önem verilmelidir. Ağaçlandırma
yapılacak bölgelere dikilecek her akasya ağacının üretici ve ülke ekonomisine
katkısı büyük olacaktır. Akasyanın çiçeklenme dönemi bölgelere ve yüksekliğe
bağlı olarak Nisan-Haziran ayları arasındadır. Akasya balının tadı ve kokusu
çok güzeldir ve oldukça geç kristalleşir. Kendine özgü parlaklık ve akıcılığını
uzun süre kaybetmez. Bir dönüm akasyadan 150 kg bal üretilir.
İğde
Bu
familyanın iki türü Türkiye'de doğal olarak bulunur. İğde, bazı bölgelerde
ağaççık, bazı bölgelerde ise ağaçtır. Çiçekleri açık sarı renktedir. İğde
çiçeğinin güzel kokusu herkes tarafından bilinir. Arılar sabahın erken
saatlerinden günün geç vakitlerine kadar iğde çiçeklerini ziyaret ederler.
Çiçeklenme süresi bulunduğu bölgeye göre değişir. Ilıman iklimin hüküm sürdüğü
alanlarda Nisan ayında, daha iç bölgelerde ise Mayıs ve Haziran aylarında
çiçeklenme gözlenir. İğdenin nektarı çok fazla değildir ve geniş alanlarda
ekimi yapıldığı zaman arıcılık açısından değer kazanır.
Söğüt
Arılar
için özellikle erken ilkbaharda önemli bir nektar ve polen kaynağıdır.
Ülkemizde sulak arazilerde doğal olarak yayılış gösterir. 1 dekar söğüt
alanından 10-15 kg bal alınabilir. Balı geç kristalize olup sarı renklidir.
0-2000 metre yükseklik arasında suyun bol olduğu yerde bulunur. Bal Potansiyeli: 4.grup. Çiçeklenme Dönemi: Kıyılar da 1-15 Nisan, yükseklikler de 15 Nisan-15 Mayıstır.
0-2000 metre yükseklik arasında suyun bol olduğu yerde bulunur. Bal Potansiyeli: 4.grup. Çiçeklenme Dönemi: Kıyılar da 1-15 Nisan, yükseklikler de 15 Nisan-15 Mayıstır.
Kestane
Ülkemizde
Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde doğal olarak yetişir.
Haziran-Temmuz aylarında çiçeklenen kestaneden elde edilen balın rengi koyu
kahverengi olup acımsı ve kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Tıbbî ballar
arasında kabul edilen kestane balı geç kristalize olur. Farenjit, astım,
kansızlık durumlarında iyileştirici özelliği vardır.
Yayılma alanı: Denizden yüksekliği1000–1800 m arasında olan bol yağış alan kıyıya yakın dağlardaki sulak bölgelerde olur. İri ağaçlardır. Çiçeklenme dönemi:10–25 Haziran arasında çiçeklenir. Çok çiçek açması nedeniyle önemlidir. Bal potansiyeli:2.3. gruptur. Balları hafif acımtırak ve koyu renklidir. Polen verimi normaldir. Çiçeklenmeden sonra yağmur yağar ise bal verimi düşer. Sıcak ve nemli havalarda bal verimi yüksektir.
Yayılma alanı: Denizden yüksekliği1000–1800 m arasında olan bol yağış alan kıyıya yakın dağlardaki sulak bölgelerde olur. İri ağaçlardır. Çiçeklenme dönemi:10–25 Haziran arasında çiçeklenir. Çok çiçek açması nedeniyle önemlidir. Bal potansiyeli:2.3. gruptur. Balları hafif acımtırak ve koyu renklidir. Polen verimi normaldir. Çiçeklenmeden sonra yağmur yağar ise bal verimi düşer. Sıcak ve nemli havalarda bal verimi yüksektir.
Yakı Otu
Bu
bitkinin 21 türü Türkiye'de yetişmektedir. Çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri
pembe renkte ve çok güzeldir. Bazı ülkelerde yakı otu kültüre alınmıştır ve
yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yüksekliği 600-3000 m arasında olan yeşil
alanlarda, ormanlarda ve kayalık bölgelerde yakı otuna rastlamak mümkündür.
Bursa, Ankara, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Kars, Balıkesir, Kütahya,
Kayseri, Erzurum, Bitlis, Ağrı, Antalya, Van ve Adana'da bulunur. Balının rengi
açık yeşildir. Kristalleştiği zaman beyaz bir renk alır. Balının çok güzel bir
tadı ve aroması vardır. Bir hektar yakı otu ekili alandan 600 kg bal
alınabilir.
Okaliptüs
Okaliptüs,
park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Her zaman yeşildir
ve Akdeniz Bölgesi ikliminden hoşlanmaktadır. Bu bitkilerin boyu 30 metreye
kadar çıkabilir. Çok yoğun sarı çiçekleri vardır. Türkiye'de en çok Mersin ve
Adana bölgesinde bulunmakla birlikte İstanbul, İzmir, Antalya ve Hatay'da da bu
bitkiye rastlamak mümkündür. Çiçeklenme dönemi türe ve bölgeye göre
Kasım-Haziran ayları arasındadır. Balı yavaş kristalize olur.
Narenciye
Narenciye
bitkileri arasında portakal ve limon arılar için önemli nektar kaynaklarıdır.
Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde geniş alanlarda kültüre alınmıştır. Balı kendine
has hoş kokulu olup C vitamini bakımından zengindir.
Püren
Ülkemizde
Akdeniz, Ege, Trakya ve Karadeniz bölgelerinde doğal yayılış gösteren pürenin
ilkbahar ve sonbaharda çiçeklenen türleri vardır. Çiçekleri pembe ve mor renkli
olup arılar için zengin nektar ve polen kaynağıdır. Püren balı kendine has
aromalı, hafif acımtırak, oldukça kıvamlı ve kıymetlidir.
Halk arasında aslan dişi,
köpek marulu olarak da bilinir. Nektarın ve polenin fazla olmadığı ilkbahar
döneminde, Taraxacum'larin çiçek açması bitkiyi arıcılıkta önemli kılar. Arı bu
bitkiden hem nektar, hem de polen toplar. Taraxacum balı, koyu renkte olup çok
kıvamlıdır. Bal kovandan alındıktan kısa bir süre sonra kristalleşir. Sert bir
kokusu ve keskin bir tadı vardır. Bir hektar ekili alandan 51-100 kg arasında
bal alınabilir.
Kışın ve erken ilkbaharda
çayırlarda açar. Oldukça geniş bir alanda vardır. Bal potansiyeli 4
gruptur.
Pamuk
(Gossypium spp)
Bu genusun üç türü ve bu
türlerin çeşitli varyeteleri ülkemizde kültüre alınmıştır. Bitki çok yıllıktır.
Boyu 30-100 cm. arasında değişir. Pamuğun ana vatanı Asya’dır. Çiçeklenme
dönemi Temmuz-Ağustos ayları arasındadır. Çiçekleri beyaz renktedir. Pamuğun
tohumu ve liflerinin Hem tıpta hem de endüstri alanında kullanılma olanağı
vardır. Tohumundan sofralık sıvı yağ elde edilir ve tıpta kullanılır. Lifleri
ise dokumacılığa ve tıbba hizmet etmektedir. İşlenmiş pamuk kendi ağırlığının
10 kati su ya da kan çekme kapasitesindedir. Bu denli önemli bitkinin diğer bir
önemi de bitkinin nektar içeriğidir. Hem floral hem de extrafloral nektar
içeren nektar içeren ender bitkilerden birisidir. Arı pamuğun hem çiçeklerinden
salgılanan nektarı hem de bitkinin diğer organlarında bulunan salgı nektarı
kovana taşır. Ayrıca pamuğun poleni de arı tarafından toplanarak kovana
taşınır. Pamuk poleni beyaz renktedir. Pamuk ekili alana getirilen arı
döllemeyi de sağladığından ürün artışına neden olur. Böyle bir alanda % 40 ürün
artışı gözlenmiştir. Pamuk balı açık sarı renklidir. Özel bir tadı ve kokusu
vardır. Bu bal çok çabuk kristalleşir. Kristalleştiği zaman balın rengi beyaz
olur. Pamuk balı % 36 glikoz, % 39 fruktoz içerir. Pamuk salgısından elde
edilen balın özellikleri de aşağı yukarı çiçekten yapılan bal özelliğindedir.
Korunga
(Onobbrychis)
Yazın aşağıdan yukarıya
pembe çiçekler açar ve arılar bütün gün boyunca çiçekleri dolaşırlar. Korunga
çok iyi verimli bir ballı bitkidir. Bir dekar korunga 9-40 kg' a kadar mükemmel
bal verir. Balı berrak ve lezzetlidir. Korunga ekilmelerinin ikinci senesi
çiçek açar. Mayıs sonu Haziran başında çiçek açan korunga bu dönemde arılara
bol miktarda bal özü sağlar.
Yayılma Alanı: Anadolu’nun
yüksek bölgelerinde yetişir. Doğal olarak yetişen bir yem bitkisidir. Kuraklığa
dayanıklıdır. Çiftçiler tarafından yem bitkisi olarak ekilmektedir.Çiçeklenme
dönemi: 15 Haziran 15 Temmuz arasındadır. Yaklaşık 25-30gün çiçekli kalır. Bal
potansiyeli:3.4. gruptur. Bol çiçek açması nedeniyle iyi bir ballı bitkidir.
Balları uzun süre donmaz. Lezzetlidir.
Arı Otu
Yem bitkisi olarak da
kullanılan arı otu tek yıllık bir bitkidir. Dünyada 13 türü bulunmaktadır.
Bunlardan yalnızca 4 türü bal arıları için değerlidir. 60-100 cm. kadar
boylanmaktadır. Çiçeklenmesi ekim zamanına göre değişmekle birlikte Mart-Mayıs
aylarında olmaktadır. 4-7 hafta çiçekli kalabilmektedir. Dekara nektar verimi
8-14 kg. arasındadır.
Nane (Mentha)
Bu bitkinin birleşiminde
uçucu yağ olan "mentol" vardır. Nane'nin çiçeklenme dönemi Haziran
başından Ağustos sonuna kadar sürer. Nane balı koyu kahve renklidir. Güzel bir
tadı ve nane kokusunu andıran bir aroması vardır. Bu bitki balı diğer ballardan
aromasının farklı oluşu ile hemen ayırt edilir.
Lüfer (Lotus
corniculatus)
Halk arasında gazal boynuzu
olarak da bilinir. Çiçekleri altın sarısı renkte olup, çok yıllıktır.
Çiçeklenme dönemi Haziran'da başlar ve Ağustos sonuna kadar devam eder. Dağ
yamaçlarında ve çayırlık alanlarda bulunur. Balı açık sarı renkte olup orta
kalitededir. Kristalleşmesi kısmen çabuktur. Bir hektar ekili alandan 26-200 kg
arasında bal alınabilir.
Orman Gülü
(Hedera helix)
Çiçeklenme zamanı
Mayıs-Haziran ayları arasındadır. Ancak iklim koşullarına ve bulunduğu
yüksekliğe bağlı olarak Mart-Ağustos ayları arasında da çiçeklenme
gösterebilir. Bu bitkinin balının hoş olmayan bir tadı ve kokusu vardır. Balı
koyu kahve renkli olup akışkandır. Bu bitkinin balını yiyen kişilerde halsizlik,
baş ağrısı, kusma ve bilinç kaybı olur. Bu nedenle halk arasında balı zehirli
olarak bilinir. Bu balın zehirli olmasının nedeni orman gülünün nektarında bir
alkoloid olan andromedotoxin'in varlığıdır ve kovandan yeni alınmış olan balda
daha çoktur.
Yayılma alanı: Özellikle Karadeniz’e ait bir bitkidir. Nemli ve serin orman alanlarında yetişir. Çiçeklenme dönemi: 1-30 hazirandır. Sarı, kırmızı, pembe ve beyaz renkli çiçekler açar. Bal potansiyeli:3.4. gruptur.
BALININ ÖZELLİKLERİ: Balları insanlarda tansiyon düşüklüğü yaparak zarar vermektedir. Halk arasında balları tutan bal ya da deli bal diye anılır. Bu ballardan alışık olmayanlar 1 tatlı kaşığı bile tüketmeleri tehlikeli olmaktadır. Ancak bazı Avrupa ülkeleri doktor kontrolünde tansiyon düşürücü olarak kullanılmaktadır.
Yayılma alanı: Özellikle Karadeniz’e ait bir bitkidir. Nemli ve serin orman alanlarında yetişir. Çiçeklenme dönemi: 1-30 hazirandır. Sarı, kırmızı, pembe ve beyaz renkli çiçekler açar. Bal potansiyeli:3.4. gruptur.
BALININ ÖZELLİKLERİ: Balları insanlarda tansiyon düşüklüğü yaparak zarar vermektedir. Halk arasında balları tutan bal ya da deli bal diye anılır. Bu ballardan alışık olmayanlar 1 tatlı kaşığı bile tüketmeleri tehlikeli olmaktadır. Ancak bazı Avrupa ülkeleri doktor kontrolünde tansiyon düşürücü olarak kullanılmaktadır.
Ihlamur Çiçeği
Yayılma alanı: 0-800m
yüksekliklerdeki nemli yerlerde yetişir. Balıkesir’de kaz dağlarında, Karadeniz
kıyı şeridinde bolca bulunmaktadır. Bal potansiyeli:6. guptur. Bal kitlesi ve
aroması çok yüksektir. Donma süresi uzundur. Aranılan bir bal çeşitidir.
Altınbaşak
Kanarya otu
Böğürtlen, Ahududu
Kuşburnu, İtburnu, Yabani
gül
Ahlat
Bir meyve ağacıdır. Genellikle
kapama bahçe şeklinde yetiştirilir. Doğada yabanisi (Ahlat) kendiliğinden
yetişmektedir. Yayılma Alanı: Türkiye’nin her yerin de yetişir. Çiçeklenme
Dönemi: Kıyılar da 1-30 Nisanda, yüksek kesimler de daha geç açar.
Meşe
Yabani erik, Çakal eriği,
Güvem
Badem
Yayılma alanı: Oldukça
geniştir. Çiçeklenme dönemi: Kıyı bölgelerde 15 Ocak’ta başlar Şubat ayı
boyunca devam eder. Yükseklerde Mart ayında çiçeklenir. Bal potansiyeli: 1–2
gruptur. Ancak bol polen verir ve çok çiçek açtığı için bal arıları tarafından
tercih edilir.
Karaçalı
Yayılma alanı: Yurdumuzun her
yerinde dere yataklarında bulunur. Dikenli bir çalıdır. Çiçeklenme dönemi:
Kıyılarda 15 mayısta çiçeklenme başlar, yaklaşık 15 gün sürer.Ancak yükseklerde
15 haziran - 30 haziran çiçeklenir. Bal potansiyeli: 4.5. gruptur. Balı
aromatiktir. Çiçeklenme döneminde yağmur yağar ise nektarı yıkanır bal verimi
çok düşer.
Dut
Hanımeli
Lazkirazı, Karayemiş,
Taflan
Ceviz
Çivitotu
Siğilotu
Duvar sarmaşığı, Orman sarmaşığı
Sütleğen
Kıyı bölgelerde bulunan
şemsiye gibi tepeden çiçek açan bir çeşidini bal arıları tercih etmektedir.
Koparıldığı zaman beyaz bir süt çıkarır. Bu süt zehirlidir. Kışın çiçek açması
ve bulunduğu bölgelerde kesif olması nedeniyle önemlidir. Çiçeklenme dönemi: 15
Şubat–15 Mart. Bal verimi:2–3 grup. Yayılma alanı: 0–1200 m yüksekliğe kadar kıyı
bölgelerde
Malta eriği, Yenidünya
Kıyı kesimlerinde kültür
bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Kışın çiçeklenmesi, polen veriminin yüksek
olması ve bol miktarda çiçek açması nedeniyle önemlidir. Çiçeklenme dönemi:
Aralık ayı boyunca . Yayılım alanı:0–400 m yükseklik, kıyı şeridi. Bal
potansiyeli:3 grup tur.
Küçük Meyveli Trabzon
hurması
Kızılcık
Güneşgülü, Laden,
Pamucak
Devedikeni, köygöçüren , Kangal
Yayılma alanı: Anadolu’nun her
yerinde vardır. Ancak Muğla, Konya, Erzincan’da yoğun şekilde tabiatta
kendiliğinden yetişir. Oldukça uzun boylu bir diken türüdür. Çiçeklenme dönemi:
Kıyı bölgelerde 1-20 Haziran, yükseklerde 1-20 temmuzdur. Bal potansiyeli:6
gruptur. Bulundukları bölgede arılar tarafından öncelikle tercih edilir. Bir
çiçek tablasında aynı anda 6-10 adet bal arısı görmek mümkündür. Balları uzun
süre donmaz. Aromatiktir.
Erguvan
Keçiboynuzu, Harnup,
Ballıboynuz
Zerdali dikeni
Koca Yemiş
Hardal (Sinapsis alba)
Yayılma alanı: Özellikle kıyı bölgelerde yoğundur. Ancakyurdun hemen hemen her yerinde vardır. Çiçeklenme dönemi: Erken ilkbaharda başlar. En yoğun çiçek dönemi 1-30 Nisan arasındadır. Yaklaşık 1 ay kadar çiçekli kalır.
Haşhaş (Papaversomniferum)
Yayılma alanı: Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Çorum ve Balıkesir illerinde kültür bitkisi olarak kontrollü olarak izin ile yetiştirilmiş. Çiçeklenme dönemi: 10-30 Mayıs arasında çiçeklenir. Daha yüksek kesimlerde 20 Hazirana kadar çiçeklenme sürer.Polen verimi yüksektir. Polenleri tüketilince uyku getirir.
Oğul otu (Melisa officinalis)
Yayılma alanı: Kıyı bölgelere yakın dere yataklarında ve bol nemli yerlerde bulunur. Çiçeklenme dönemi: Mayıs ortalarından Haziran ortalarına kadar uzar. 1200 m yüksekliklerde Haziranda son bulur. Oğul otunun arıcılar için asıl önemi bal ve polen potensiyeli değildir. Oğul otunun salgıladığı koku oğlu cezbeder. Arıcılar bu otu oğul yakalamada ve kovan birleştirmede kullanırlar.
Susam (Sesamum indicum L.):
-Yayılma alanı: Kıyı ve orta yükseklikteki arazilerde sanayi bitkisi olarak ekilir.
-Çiçeklenme dönemi: 1-30 temmuz arasındadır. Çiçeklenme döneminde sulanan susamlarda nektar verimi artar. Kır taban arazilerde yetiştirilen susamların nektar verimi azdır.
Mısır (Zea mays)
Yayılma alanı: Yurdumuzun her yerinde sanayi ve yem bitkisi olarak yetiştirilir. Bazı çeşitleri de yemekliktir. Sulanabilen yerlerde daha verimli olmaktadır. Çiçeklenme dönemi:15 haziran-15 temmuz’dur. Bal aroması oldukça iyidir. Ancak çabuk donar. Polen kapasitesi oldukça iyidir. Bu dönemde arılar iyi petek işler, bol yavru yapar.
Yayılma alanı: Yurdumuzun her yerinde sanayi ve yem bitkisi olarak yetiştirilir. Bazı çeşitleri de yemekliktir. Sulanabilen yerlerde daha verimli olmaktadır. Çiçeklenme dönemi:15 haziran-15 temmuz’dur. Bal aroması oldukça iyidir. Ancak çabuk donar. Polen kapasitesi oldukça iyidir. Bu dönemde arılar iyi petek işler, bol yavru yapar.
Laden
Tavşanak
Katır Tırnağı
Kardelen
Çiğdem
Çiçeklenme dönemi:
2 grupta incelenir.1) Kasım-Aralıkta açar, 2.)Şubat-Mart’ta açar.
Yayılma Alanı: Genellikle yükseklerin bitkisidir.1.000 m yükseklikten sonra
yetişmeye başlar. Bal verimi 2 guruptur.
Güvey kandili
Altın çanak
Amber ağacı
Ayrıca bazı ballı bitkiler ve çiçek açma zamanları listesi
295-Vişne (Cerasus
vulgaris)
Yayılma alanı: Yurdun nemli olan her yerinde bulunur. Çiçeklenme dönemi: Mayıs ortalarında çiçeklenmeye başlar, yaklaşık bir ay kadar çiçeklenme sürer. Bal potansiyeli:2.3. gruptur. Balları aromatiktir.
297-Gelin Duvağı,Begonvil (Clematis Spp)
Maki çalıları olan pınar, kesme, kara çaltı gibi bitkilere sarılmış vaziyette
büyür ve onların üzerinde çiçek açar. Çok az çiçek bulunduğu dönemde
çiçeklendiği için arıcılar için çok önemlidir. Gelin duvağının bol bulunduğu
yerler arıları kışlatmak için en ideal yerlerdir.
Yayılma Alanı:100m-1200m yükseklikteki kıyı ve iç kıyı bölgelerde olur.
Çiçeklenme Dönemi: Aralık-Şubat arasında. Bal verimi:2–3 guruptur, polen verimi
yüksektir.
298-Oya ağacı
299-Abelya Çiçeği
300-Kapari (capparis) Çiçeği
Sertifikalı arı otu,yonca tohumu,ak üçgül tohumlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
YanıtlaSilEmrah Özdemir 05323644617 Global Tohumculuk
YAZIKLAR OLSUN SİZE BE! DÜNYANIN EN ŞİFALI, EN ÇOK POLENİ OLAN EN KIYMETLİ BİTKİSİ KAPARİ'Yİ KOYMAMIŞSINIZ BURAYA NEDEN?
YanıtlaSilTeşekkür ederim.emegine sağlık
SilEkleriz hiç sorun değil araştırma yapayım biraz
SilMaaşallah ve Barekallah. Çok büyük bir hizmet bu yaptığınız..
YanıtlaSil